2010. augusztus 19., csütörtök

Múltidéző...

M








Soha nem gondoltam volna,hogy az emlékeknek lehet illatuk,hogy megpillantva egy apró,pici foszlányt a múltból, felidéződik minden,akár csak egy film,amit valamikor régen láttunk.
Már sok ideje nem gondolunk rá,az agyunk,a szívünk mégis egy kicsinyke zugában őrzi
a pillanatokat,amik fontosak voltak...
Gyermekkorunk egyik nagyon meghatározó helyszínén jártunk,Velencén.
Mert épp erre sodort minket a szél,erre vitt utunk.Másnak egy csöppnyi tó,egy hely,ahol lehet
strandolni,kirándulni.Nekünk a bátyámmal varázsa van,mert sok éven át itt töltöttük a nyaraink egy részét.És most együtt,mi ketten és a lányok meglátogattuk ezt a helyet.
Hosszú évek óta nem jártam erre felé,mégis,amikor közelítettünk ahhoz az utca felé,melynek az elágazásánál megpillanthatom a csöpp kis házat,minden bevillant...
A lángos illata,annak a lángosé,amelyik teljesen elázott,mire hazavittük,mert épp ömlött az eső.A játékbolt,ahol az üresüvegekből összegyűjtött pénzen vízipuskát vettünk.Az áporodott tócsák illata,mely nagy esők után megmaradt a földutakon,és ahol ebihalakat és békákat vadásztunk.Az étterem,ahol először ettem rántott sajtot,és én végig azt hittem gyerekként,hogy húst eszem.A kinti grillsütő illata,ahol a csirkék forogtak,a kertben,a kilátó,ahol nagyon fújt a szél....
Amikor megálltunk a ház előtt,ami egyébként már teljesen megváltozott,már nem volt ugyanaz.
De a kerítés még az a kerítés,az a huszonvalahány évvel ezelőtt látott kerítés volt.
Hogy lehet,hogy ami három évvel ezelőtt történt velem,már csak sejlik,erre pedig emlékszem?
Mi tetté emlékezetessé?Elsősorban a családom,a barátok,akik nagyon közel álltak hozzánk,a mi gyerekbandánk,fiúk és lányok,a tó hangulata,a hely varázsa,az a sok nevetés,gondtalanság.
Jó volt megmutatni a lányaimnak,amiről eddig csak meséltem nekik.
Persze csobbantak egyet a tóban,barangoltunk,megnéztük a vízisízőket,hekket ettünk és sült virslit,és még ilyen gyönyörű szitakötőt is láttunk,mint amilyet a képen mellékelek.
Szuper nap volt,múltidéző,merengő,túrázó,csobbanó....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése